اموزش ارزهای دیجیتال

مونرو (Monero) چیست؟ هرآنچه که باید در مورد این ارز بدانیم

اغلب ارزهای دیجیتالی که تاکنون بوجود آمده‌اند، همگی در تلاش بوده اند تا حریم خصوصی بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهند. 

بیت کوین، اولین رمزارز مبتنی بر بلاک چین، امکان ناشناس بودن کاربران را فراهم کرد.

پروتکل این ارز ردیجیتال، سطح بالایی از حریم خصوصی را با قابلیت محافظت از هویت کاربران و استفاده از آدرس‌های رمزنگاری شده، تامین کرده است. با این وجود، این رویکرد عملا ناکارآمد بوده است.

در شبکه بلاکچین بیت کوین، تمامی آدرس‌ها و تراکنش‌های انجام شده ثبت و نگهداری می‌شوند و در دسترس عموم قرار می‌گیرند. بنابراین هر فرد می‌تواند تراکنش‌های یک آدرس بیت کوین مشخص را زیر نظر داشته باشد. در واقع این امکان برای افراد و نهاد‌های دولتی وجود دارد تا اطلاعات بیشتری از حساب مورد نظر، مالک احتمالی آن و خرید های انجام شده با آن حساب بدست بیاورند.

این در حالی است که برخی از افراد معتقد بودند که شبکه بیت کوین تاریخ معاملات انجام شده در آن را به طور کامل خصوصی نگه می دارد. درحال حاضر ارزهای دیجیتال متعددی ارائه شده‌اند که قابلیت‌های بیشتر برای ناشناس ماندن در اختیار کاربران قرار می‌دهند. مونرو (Monero) یکی از اولین ارزهای رمزپایه غیرمتمرکز است که برای انجام تراکنش ها ناشناس و غیرقابل ردیابی طراحی شده و در میان علاقه مندان دنیای ارزهای دیجیتال، کاربرد گسترده ای یافته است.

مونرو (Monero) چیست؟

Monero

 

مونرو یک ارز دیجیتال امن، خصوصی و غیر قابل ردیابی به شمار می‌رود که در آوریل سال ۲۰۱۴ از طریق عرضه اولیه (ICO) راه اندازی شد. مونرو با نماد اختصاصی XMR نمایش داده می‌شود و از یک تیم توسعه دهنده هفت نفره تشکیل شده که پنج نفر از آن ها بصورت ناشناس باقی مانده‌اند و در این میان، تنها دیوید لاتاپی (David latapie) و ریکاردو اسپاگنی (Ricardo spagni) هویتی آشکار دارند.

مونرو دارای یک پلتفرم متن باز (open source) است و از امضای حلقه ای و آدرس های ناشناس، برای پنهان سازی هویت فرستنده و گیرنده استفاده می کند. البته تیم توسعه دهنده monero بصورت مداوم در حال گسترش مرزهای امنیت و ارتقا این ارز دیجیتال می باشد و بر خلاف باور برخی از کاربران، مونرو یک شرکت نیست و هیچ مالک و یا هیئت مدیره ای ندارد.

داستان پیدایش مونرو به سال ۲۰۱۲ و همراه با توسعه پروتکل کریپتونوت (CryptoNote) بر می‌گردد. پروتکل کریپتونوت، یکی از اولین پروتکل‌های بلاکچین بود که بر مبنای حفظ حریم خصوصی عمل می‌کرد و زمینه‌ساز شکل‌گیری بسیاری از ارزهای دیجیتال امروزی به شمار می‌رود. وایت‌پیپر CryptoNote توسط نیکلاس فان  سابرهاگن (Nicolas Van Saberhagen) منتشر شده است که همانند بنیان‌گذار بیت کوین ساتوشی ناکاموتو، نیکلاس فان سابرهاگن نیز یک نام مستعار است و تاکنون هیچ شخصی ادعای مالکیت آن مقاله را مطرح نکرده است. بایت‌کوین یکی از اولین ارزهای دیجیتال بود که از پروتکل کریپتونوت استفاده می‌کرد و با انجام یک هاردفورک در سال ۲۰۱۴ ، پروتکل جدیدی به نام CryptoNight  بوجود آمد که بدین وسیله مونرو متولد شد.

تراکنش‌های مونرو چگونه انجام می‌شود؟

Monero

مونرو پادشاه حریم خصوصی در دنیای ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود

همانند بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، از شبکه بلاک چین و الگوریتم گواه اثبات کار (proof of work) برای تایید تراکنش ها استفاده میکند، با این تفاوت که مونرو از سه فناوری امنیتی دیگر برای بالابردن محرمانگی تراکنش‌ها بهره می‌برد.

این فناوری‌ها عبارت‌اند از:

  • امضاهای حلقوی (Ring Signature)
  • نشانی‌های پنهانی (Stealth Addresses)
  • تراکنش‌های محرمانه حلقوی (RingCT)

امضاهای حلقوی موجب مخفی شدن مشخصات فرستنده پول می‌شود.دراین حالت هر تراکنش در میان گروهی از تراکنش‌های دیگر قرار می‌گیرد که همگی یکسان به نظر می‌رسند. در نتیجه، کاربران هنگامی که اطلاعات موجود در شبکه بلاک چین را مشاهده می‌کنند، دیگر نمی‌تواند منبع ارسال پول (مشخصات فرستنده) را ردیابی کنند.

علاوه بر بهره‌گیری از فناوری امضای حلقه ای، مونرو با استفاده از آدرس های پنهانی که به صورت تصادفی تولید می‌شوند، حفظ حریم خصوصی کاربران را بهبود بخشیده است.  آدرس های یکبار مصرف که برای هر معامله از طرف گیرنده ایجاد می شود. از طریق این ویژگی، گیرنده یک آدرس را منتشر می کنند ولی معاملات دریافتی به آدرس های منحصر به فردی منتقل می‌شوند. بنابراین، تراکنش‌های انجام شده در شبکه مونرو نمی توانند با آدرس منتشر شده فرستنده یا گیرنده مرتبط شوند.

تراکنش‌های محرمانه حلقوی در شبکه مونرو، باعث مخفی نگه داشتن میزان پول انتقال یافته خواهد شد.

این فناوری یکی از جدیدترین قابلیت‌های امنیتی مونرو است که از ژانویه سال ۲۰۱۷ مورد استفاده قرار گرفت. فرآیند کار بدین صورت است که وقتی یک تراکنش در شبکه مونرو انجام می‌شود، فرستنده باید کل کیف پول خود را وارد کرده و سپس دو خروجی برای آن مشخص کند. به این ترتیب که ابتدا مقدار پول مورد نظر برای انتقال و سپس مابقی مبلغی که باید به کیف پول بازگردد تعیین می‌شود.

فرآیند تایید تراکنش‌ها بدین صورت است که مجموع ورودی برابر با مجموع خروجی خواهد بود و هیچ سکه جدیدی از این تراکنش ایجاد نمی‌شود. با این حال، میزان دقیق مبلغ انتقال یافته مخفی می‌ماند. چراکه رمزنگاری صورت گرفته از سمت فرستنده پول به گونه‌ای است که فقط رایانه‌های موجود در شبکه که برای تایید اعتبار تراکنش به کار می‌روند قادر خواهند بود که مقدار آن را مشاهده کنند. علاوه بر این، مراحل امنیتی دیگری نیز در این فناوری وجود دارد که از وارد شدن مقادیری کمتر از صفر از سوی کاربر فرستنده جلوگیری می کند.

مونرو (Monero) چگونه استخراج می‌شود؟

Monero

الگوریتم کریپتونایت(CryptoNight) مورد استفاده درمونرو، به گونه‌ای طراحی شده است که امکان ماینینگ با cpu و کامپیوترهای خانگی را به راحتی فراهم می‌کند. البته در حال حاضر ماینینگ از طریق کارت گرافیک (GPU) روشی است که می‌تواندبرای استخراج مونرو سودآورتر باشد. این درحالی است که هنوز هیچ دستگاه مخصوصی مانند ASIC (که برای استخراج بیت کوین استفاده می‌شود)، برای ماینینگ مونرو معرفی نشده است.

لازم بذکر است که تنهارا استخراج XMR از طریق استخر استخراج (Mining Pool) مونرو می‌باشد.چراکه استخراج آن به تنهایی صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین اولین چیزی که باید در مورد آن تصمیم بگیرید این است که آیا قصد دارید بصورت انفرادی به استخراج مونرو بپردازید یا ترجیح می دهید به یک استخر استخراج ملحق شوید؟

استخراج در ماینینگ‌پول‌ها معمولا باپرداخت هزینه‌ امکانپذیر است، با این حال استفاده از آن‌ها مزایای بسیار زیادی نیز دارد. ماینرهایی که قدرت محاسباتی کافی ندارند، ممکن است که برای گرفتن پاداش حل مساله، زمان طولانی را صرف نمایند؛ یک استخر استخراج که کاربران آن تلاش خود را به منظور کاهش واریانس و جریان مداوم درآمد با یکدیگر به اشتراک می گذارند.

ویژگی‌های مونرو (Monero)

XMR

مقیاس‌پذیری مونرو

یکی از مسائل مهم و کلیدی در حوزه ارزهای دیجیتال، بدون شک مشکل مقیاس‌پذیری است. بیشتر این رمزارزهایی که بر اساس کدپایه بیت کوین بوجود آمده‌اند دارای “محدودیت حجم بلوک” هستند و این محدودیت باعث نقدهایی بزرگ از سوی جامعه بیت کوین شده است.

مونرو (XMR) اندازه‌های پویا و انعطاف پذیر را برای هر بلوک ارائه کرده است. علاوه بر این یکی از مشکلات دیگری که محدودیت حجم بلوک به وجود می‌آورد، پیدایش بازارهای مالی است.

راهکاری که مونرو برای این موضوع ارائه کرده، یک “پاداش بلوک دائمی” است که هرگز به زیر ۰.۳ XMR کاهش پیدا نمی‌کند. این امر از پیدایش بازارهای مالی و بروز تورم نیز جلوگیری خواهد کرد. ماجرا از این قرار است که وقتی اندازه بلاک‌ها محدود شود، بازاری از اجرت‌ها بوجود می‌آید. البته این حرف کاملا جای بحث دارد. وقتی پاداش نقل و انتقال، انگیزه اصلی استخراج کنندگان برای تامین امنیت بلاک چین باشد، ممکن است مدل توافقی کنونی دیگر قابل دوام نباشد.

در حال حاضر مشکلی در شبکه مونرو ایجاد نشده و استخراج کنندگان بر روی طولانی ترین زنجیر استخراج می‌کنند. اگر این کار را نکنند، خطر از دست دادن پاداش بلاک برایشان وجود دارد. اما مشکل زمانی ایجاد می‌شود که پاداش بلاک در مقایسه با اجرت نقل و انتقال کاهش یابد، این امکان وجود دارد که استخراج کنندگان انگیزه ای برای استخراج روی طولانی ترین زنجیر نداشته باشند و در عوض یک شاخه جدید برای دزدیدن اجرت نقل و انتقالات در آخرین بلاک‌ها بوجود آورند. توسعه دهندگان مونرو این مشکل را با در نظر گرفتن یک پاداش بلاک همیشگی برطرف کرده اند.

پاداش بلاک در شبکه مونرو هرگز کمتر از ۰٫۳ XMR در دقیقه نخواهد شد، این موضوع مونرو را به یک ارز دیجیتال بدون تورم تبدیل می سازد. کارشناسان معتقدند که تورم در سال ۲۰۲۲ به سختی به یک درصد خواهد رسید و برای همیشه پایین خواهد ماند. اما تورم اسمی همان ۰٫۳ XMR در دقیقه خواهد ماند. بدین معنی که همیشه یک انگیزه برای استخراج توسط استخراج کنندگان وجود خواهد داشت و شبکه بلاک چین مونرو امن باقی می ماند.

حریم خصوصی مونرو

 شبکه بلاک چین مونرو به گونه ای است که برای شما امکان کنترل بر روی تراکنش ها و دارایی‌هایتان را فراهم می‌کند. همچنین بدلیل ناشناس بودن مالک مونرو، هیچ کس نمی‌تواند بفهمد که مونرو شما برای چه کاری خرج شده. بنابراین می‌توان گفت که فراهم کردن حریم خصوصی بی قید و شرط در تراکنش‌ها، یکی از مواردی است که سازندگان این ارز دیجیتال بر آن تأکید داشته‌اند. این در حالی است که در بیت کوین و بسیاری دیگر از رمزارزها امکان ردیابی تراکنش‌ها وجود دارد.

 تمرکززدایی مونرو

 اغلب رمزارزهای ایجاد شده، ادعا می‌کنند که با هدف تمرکززدایی بوجود آمده‌اند. اما با بررسی دقیق آن‌ها متوجه می‌شوید که در عمل فاصله زیادی با این مفهوم دارند. چراکه اغلب ارزهای دیجیتال از الگوریتم‌های اثبات سهام و یا اثبات کار بهره می‌برند که هیچ یک از این دو الگوریتم باعث ایجاد تمرکززدایی نمی‌شود. مونرو اگرچه برپایه الگوریتم اثبات کار (POW) ایجاد شده اما راه‌کار متفاوتی را در پیش گرفته تا به میزان زیادی به تمرکززدایی واقعی نزدیک شود.

 

قابلیت معاوضه مونرو

قابلیت تعویض، یکی از ویژگی‌های مهم مونرو به شمار می‌رود که در سطح پروتکل آن لحاظ شده است. این قابلیت به کاربران اجازه می‌دهد تا هر چند واحد از یک ارز با میزان واحد مساوی از همان ارز را معاوضه کنند. تفاوت میان بیت کوین و مونرو این است که شفافیت نقل و انتقال‌ها و قابل ردگیری بودن تراکنش‌ها در بیت کوین موجب شده تا قابلیت تعویض نداشته باشد در حالیکه مونرو با عملکردی شبیه به پول واقعی و استفاده از یک ساختار غیر قابل ردیابی باعث می‌شود که همیشه یک XMR مونرو با یک XMR مونرو برابر باشد. به عبارت دیگر صرافی‌ها نمی‌توانند به بهانه اینکه ارز شما از تراکنش خاصی به دست آمده است آن را نپذیرند.

 

تعداد سکه‌های مونرو

تعداد سکه‌های قابل استخراج مونرو ۱۸٫۴ میلیون سکه در نظر گفته شده است که در زمان نگارش این مقاله قیمت هر توکن مونرو برابر با ۴۸ دلار و تعداد ۲۲,۳۸۵,۶۸۶ XMR توسط ماینرها استخراج شده است. پس از پایان استخراج تمام ۱۸٫۴ میلیون سکه، روند استخراج قطع نخواهد شد و بصورت یک نمودار خطی، تعداد ۰٫۳ سکه در دقیقه قابل استخراج خواهد بود.

بهترین کیف پول ذخیره سازی مونرو

بسیاری از علاقه‌مندان حوزه ارزهای دیجیتال به دنبال راهی برای نگهداری توکن های XMR خود در فضایی امن هستند. در اینجا به معرفی بهترین و معتبرترین کیف پول های مونرو می‌پردازیم. با وجود محبوبیتی که مونرو در میان ارزهای دیجیتال بدست آورده، متاسفانه هنوز توسط دو کیف پول سخت افزاری بزرگ TREZOR و Ledger Nano S پشتیبانی نمی شود. با این حال پشتیبانی از توکن XMR در برنامه‌های آینده این کیف پول‌ها قرار دارد.

کیف پول محبوب کوینومی (coinomi) و کیف پول آنلاین کوین‌پیمنت یکی از معتبرترین کیف پول‌ها جهت ذخیره سازی دارایی مونرو به حساب می‌آیند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا